VAN VERHALEN NAAR INZICHTEN

In samenwerking met zorgorganisatie de KwadrantGroep, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en het Jo Visser fonds (voorheen Vereniging Het Zonnehuis) realiseerde Anne-Mei The in 2015 het online platform Dementie Verhalenbank waar verhalen worden gedeeld van mensen die met dementie te maken hebben. Omdat ze zelf dementie hebben, als naaste, zorgprofessional of andere deskundige. De bedoeling van de verhalenbank was om een beweging te maken van verhalen naar patronen, inzichten en oplossingen.

In ‘Van verhalen naar inzichten’ zijn bijna tweehonderd verhalen in de zoektocht langs alle fasen van dementie geanalyseerd; vanaf de niet-pluis periode, de diagnose, de (vaak lange) periode thuis, tot opname en de laatste fase. Belangrijk zijn hierbij vragen als: Hoe ziet de thuissituatie eruit? Welke verborgen behoeften spelen er bij mensen met dementie en mantelzorgers? Welke patronen komen aan het licht? Klik hier voor de pdf van de rapportage ‘Van verhalen naar inzichten’.

Nieuwe bijdragen zijn te vinden op www.dementieweb.nl, de Dementie Verhalenbank 2.0. Dementieweb is hét interactieve platform voor mensen die leven met dementie, met o.a. een digitaal spreekuur, blogs en publicaties, vanuit de visie Sociale Benadering Dementie.

In de Proeftuinen Sociale Benadering Dementie worden deze oplossingen ontwikkeld en uitgeprobeerd, in een samenhangend pakket aan ondersteuningsvormen van diagnose tot en met de laatste fase. De verhalen die de onderzoekers bij mensen ophaalden, zijn dan ook meer dan alleen opgetekende ervaringen waar lotgenoten steun of herkenning in vinden. Ze vormen de basis voor interventies die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten moeten verbeteren, en voor de totstandkoming van de Sociale Benadering Dementie.