ZOMERVISITE

Leuke en zinvolle ontmoetingen

Veel jongeren hebben een negatief beeld van ouderen. Ook als het gaat om werken in de ouderenzorg. Jo Visser fonds en Leyden Academy on Vitality and Ageing willen daar verandering in brengen door jongeren op een laagdrempelige manier met ouderen in contact te brengen. Zo is het idee van Zomervisite ontstaan. Want volgens ons ligt de sleutel in ontmoetingen tussen jong en oud: in persoonlijk, gelijkwaardig contact ontstaat waardering en worden beelden bijgesteld.

Kleine moeite, groot plezier
Tijdens de zomervakantie zijn in 2017, 2018 en 2019 reeds 100 jongeren op bezoek gegaan bij mensen in diverse zorgorganisaties. Van gezellig een kopje koffie of thee drinken en babbelen, tot een ommetje maken en een boodschap doen, van een spelletje doen tot een tekening maken.Dat deze ontmoetingen door zowel de ouderen als de studenten enorm werden gewaardeerd blijkt wel uit hun reacties. Hieronder enkele ervaringen.

Melanie – “Bij het afscheid gaf meneer A. mij plotseling een knuffel. Hij zei dat hij het erg naar zijn zin had gehad. Voor die waardering, daar doe je het toch voor in de zorg?”

Sietske – “Aan het begin van mijn studie riep ik dat ik nooit met ouderen zou willen werken. Mijn beeld is door de zomervisite echt totaal anders.”

Nadeshda – “De bezoekjes aan de ouderen die ik heb bezocht waren open, kwetsbaar, waardevol en leerzaam.”

Deelnemende zorgorganisaties
In 2019 hebben de volgende zorgorganisaties enkele jongeren ontvangen: Roomburgh in Leiden, Topaz in Leiden en Voorschoten, Activite in Sassenheim, Roelofarendsveen en Nieuwveen, DSV-verzorgd leven in Rijnsburg en Katwijk, Groot Hoogwaak in Noordwijk en ZonnehuisGroep in Vlaardingen.

In verband met het coronavirus en de beperkingen die dit met zich meebrengt kan Zomervisite 2020 helaas niet plaatsvinden. We hopen dat we in 2021 Zomervisite weer kunnen organiseren.

Wilt u meer informatie over Zomervisite? Neem dan contact op met Danielle Swart, manager Jo Visser fonds.

Benieuwd naar Zomervisite-ervaringen?
Klik hier voor een interview over Emma haar Zomervisite bij Topaz Overrhyn in Leiden. Of het dagboekje van Vanya die op Zomervisite ging bij woon- en zorgcentrum Groot Hoogwaak in Noordwijk.