HUIDHONGER

Liefdevol danstraject met aandacht voor aanraking en intimiteit

Op maandagmiddag 14 januari was de Stadsgehoorzaal in Leiden het toneel voor een indrukwekkende presentatie van HuidHonger. Kwetsbare ouderen speelden hierin de hoofdrol. Samen met bewoners, vrijwilligers, mantelzorgers en familie gaven ze een ontroerende dansvoorstelling. Het vergroten van levensgeluk en het vinden van nieuwe manieren van onderling contact door aanraking stonden hierbij centraal. Lees ook het sfeerverslag in Leidsch Dagblad.

Bij kwetsbare ouderen zijn aanraking en intimiteit niet meer vanzelfsprekend. Het gemis ervan kan zelfs leiden tot ‘huidhonger’: een grote, onvervulde behoefte aan fysiek contact. Waar dementie vaak leidt tot een afname van contact, brengt HuidHonger dit door dans, muziek en ontmoeting weer tot stand. Aandacht, warmte, betrokkenheid en liefdevolle zorg zijn hierbij kernwaarden.

Eva Uppenkamp, danstherapeut, vertelt: “Familieleden hebben bepaalde patronen, ook als het gaat om aanraking en intiem zijn met elkaar. Met HuidHonger neem ik ze mee in hoe het ook anders kan. En hoe ze samen nieuwe manieren van communiceren kunnen verkennen.”

Bekijk hieronder het filmisch verslag van het dans/beweegprogramma HuidHonger. Hierin gaan we op zoek naar nieuwe vormen van communicatie met kwetsbare mensen waar door ziekte de oude verdwenen zijn. Kijk en geniet van workshops voor kwetsbare mensen op verschillende locaties van Beweging 3.0, Topaz, Viattence en Amsta, met de prachtige eindpresentatie in de Leidsche Stadsgehoorzaal.

HuidHonger is een initiatief van Care&Culture, tot stand gekomen in samenwerking met de Kwadrantgroep, Viattence, Warande, Topaz en Zorggroep Apeldoorn. Leyden Academy on Vitality and Aging en Jo Visser fonds zijn partners van HuidHonger.

Bent u geïnteresseerd in dit bijzondere dans- en beweegprogramma rondom liefdevolle zorg, het belang van aanraking en intimiteit? Neem dan contact op met initiatiefneemster Margreet Melman van Melman Producties.