LEVENSLES

Onderwijsidee├źn voor betere ouderenzorg

We willen jong en oud met elkaar in contact brengen en zodoende begrip en bewustwording over elkaars wensen en behoeften vergroten. Onbekend maakt namelijk onbemind, terwijl intergenerationele ontmoetingen juist van enorm belang zijn en bovendien voor iedereen leerzaam en plezierig.

Met Levensles willen we jong en oud uitdagen om met een frisse blik naar (werken in de) ouderen(zorg) te kijken. Het doel is drieledig:

  • positievere beeldvorming van jongeren over ouderen (en andersom);
  • onderwijsvernieuwing;
  • verbetering van de ouderenzorg.

Samen met regionale onderwijsinstellingen, gemeentes en andere partijen wordt gezocht naar de verbindende factor om kennis te vergroten en de beeldvorming over ouderen te verbeteren en worden diverse projecten opgezet. Klik hier voor meer informatie.

Iets met aandacht doen en iemand in zijn waarde laten is een groot goed

Tonny Hanegraaf werkt als receptionist bij Sint Jozefoord in Nuland. Ze heeft vroeger de kunstacademie gedaan en heeft nu van haar werkgever de vrijheid gekregen om naast haar baan met bewoners te schilderen. De schilderijen brengen soms mooie gesprekken op gang en de verbondenheid tussen de aanwezigen is groot. Mensen voelen zich gezien en gehoord, zijn trots op zichzelf en ook op elkaar.

Daar gaat het bij dit soort initiatieven om: iemand in zijn waarde laten en iets met aandacht doen. Dat kan met schilderen, maar bijvoorbeeld ook met muziek maken, een spelletje doen, een wandeling maken of een boodschap doen.