Zomervisite 2019

Volgens deelnemende zorgorganisaties, jongeren en ouderen weer een succes!

Met Zomervisite brengen initiatiefnemers Jo Visser fonds en Leyden Academy on Vitality and Ageing jongeren op een laagdrempelige manier in contact met ouderen en hun leefwereld. Sinds de start in 2017 hebben ruim honderd 16- tot 25-jarigen samen met ouderen die in een zorgorganisatie wonen gekletst, gewandeld, koffie gedronken, een ijsje gegeten, boodschapjes gedaan, spelletjes gespeeld, foto’s bekeken en nog veel meer. De reacties die we van de deelnemende zorgorganisaties, de jongeren en ook de ouderen krijgen zijn hartverwarmend.

Bijvoorbeeld van Nienke, die bij vier cliënten van woon- en zorgcentrum Groot Hoogwaak in Noordwijk haar zomervisites deed. “De eerste dag heb ik mevrouw H. meegenomen naar de bingo in het restaurant wat zij fantastisch vond. Ook heb ik samen met mevrouw een wandeling gemaakt met de rolstoel. Wat erg zwaar maar ontzettend gezellig was! Onderweg een lekker ijsje gehaald en daarna veilig thuis gebracht. Een andere cliënt, meneer N is een geweldige man! Wat kan hij goed vertellen over de oorlog. Meneer vertelde dat hij veel alleen was en het erg fijn vond als ik weer langs zou komen. Dat vond ook mevrouw S., die iedere keer als ze mij zag van oor tot oor glimlachte. Wat vond ik het leuk om bij haar langs te gaan. We kletsten veel en het was altijd gezellig. Normaal gesproken bleef ik een uurtje bij een bewoner maar met meneer R was het zo gezellig dat ik langer ben gebleven. Zijn hobby’s zijn dammen en Lego. De hele kamer stond vol met gebouwen die hij met maar één hand in elkaar heeft gezet. Super knap! Toen hij klaar was met de Lego gingen we dammen. We hebben veel potjes gedaan maar ik heb er geen één gewonnen. Het was deze zomerperiode erg warm, maar er werd extra goed voor de bewoners gezorgd. Vrijwilligers kwamen niet alleen langs voor koffie maar ook voor een lekker ijsje. Zelf heb ik op mijn laatste werkdag de cliënten een klein cadeautje gegeven wat ze erg leuk vonden. Deze ervaring sluit perfect aan op mijn vervolgopleiding tot verpleegkundige waar ik dit jaar mee start. Nu heb ik alvast mogen meemaken hoe het is om met ouderen te werken, een dankbaar beroep. Het was ontzettend gezellig en ik ga zeker nog een keer langs bij de bewoners!”

Deelnemende zorgorganisaties in 2019: Roomburgh in Leiden, Topaz in Leiden en Voorschoten, Activite in Sassenheim, Roelofarendsveen en Nieuwveen, DSV-verzorgd leven in Katwijk, Lisse en Rijnsburg, Groot Hoogwaak in Noordwijk en ZonnehuisGroep in Vlaardingen.

Wilt u meer informatie over dit mooie initiatief? Neem contact op met Danielle Swart, manager Jo Visser fonds.

Deel dit artikel