JO VISSER AWARD

Jonge Rotten, een spraakmakend programma van jong en oud

Op 27 oktober 2019 is de Jo Visser award 2019 uitgereikt aan Machteld van der Meij, programmaleider van Lang Leve Kunst van de Gruitpoort, voor het project Jonge Rotten. De Jo Visser award is bedoeld voor mensen of projecten die op een positieve manier aandacht vragen voor waardige ouderenzorg, waarbij uitwisseling van kennis voorop staat. Het project Jonge Rotten sluit prachtig aan bij de ambitie van het Jo Visser fonds, namelijk het verbinden van generaties. Klik hier voor de voordracht van Jenneke van Pijpen, voorzitter van het Jo Visser fonds.

Lang Leve Kunst van de Gruitpoort
Ouderen en jongeren leven vaak in eigen werelden. Met het project Jonge Rotten wil de Gruitpoort die werelden met elkaar in contact brengen zodat mensen van verschillende generaties van elkaar kunnen leren en wat voor elkaar kunnen betekenen. Voorwaarde is wel dat mensen zich in elkaar moeten inleven en om soms over vooroordelen heen te stappen. Juist in een regio als de Achterhoek met zijn vergrijzing en ontgroening is het belangrijk dat generaties samen een hechte gemeenschap vormen.
Machteld van der Meij, programmaleider van Lang Leve Kunst van de Gruitpoort: “Soms heb je een vondst waarvan je op voorhand aanvoelt: dit gaat iets geweldigs worden. Nog voor we echt begonnen zijn aan Jonge Rotten, hebben we als Gruitpoort al het gevoel dat dit een parel van een project gaat worden, dat we ‘beet’ hebben.” Er worden dit jaar door Lang Leve Kunst en Naoberschap van de Gruitpoort telkens andere activiteiten in het kader van Jonge Rotten georganiseerd. Ze vinden plaats op middelbare scholen, op het jongerencentrum, in woonzorgcentra voor ouderen en bij mensen thuis.

Slowdates
Een van de activiteiten die Jonge Rotten organiseren is ‘Slowdates’. Bij een Slowdate worden diverse jongeren en ouderen met elkaar in contact gebracht. Er wordt serieus gepraat en ook heel veel gelachen. In de loop van de middag heeft men elkaar een beetje beter leren kennen. Per keer wordt een thema en een werkvorm gekozen, en is er een proeverij. De thema’s zijn bijvoorbeeld geld, reclame en beïnvloeding, vooroordelen, mode en zomervakantie. De werkvormen kunnen variëren van pitches, kringgesprek, tweegesprekken, vragen, creatieve uitspatting etc. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen diepgang en afwisseling, lichtvoetige en serieuze gesprekken. In de pauze is er een proeverij, verzorgd door de andere generatie. Energiedrankjes, broodje bapao, noedels en advocaatjes met slagroom zijn al voorbij gekomen.

Meer weten over de activiteiten van de Gruitpoort? Klik hier!

Jaarlijks reiken we de Jo Visser award uit aan een ambassadeur die bijdraagt aan vernieuwing in de ouderenzorg.