ZOMERVISITE


Vanya over haar Zomervisite-ervaring bij Groot Hoogwaak

Ik heb afgelopen zomer een aantal bezoeken afgelegd bij twee bewoners van woon- en zorgcentrum Groot Hoogwaak in Noordwijk. Deze bewoners zijn tussen de tachtig en negentig jaar oud. De eerste keer dat ik ze kwam bezoeken, stond vooral in het teken van met elkaar kennismaken. Ik heb hierbij een aantal dingen over mezelf verteld en vertelt wat ik kwam doen. Hoe vaker ik bij deze mensen op bezoek kwam, hoe meer ik merkte dat ze aan me gingen wennen. We creëerden echt een band.

Aan mevrouw H. merkte ik het meest dat ze echt baat had bij de bezoekjes. Soms zat zij er namelijk helemaal doorheen. Ze vond het wonen bij Groot Hoogwaak heel fijn, maar ze verveelde zich de hele week zo erg. Daar had ze best wel moeite mee. Mevrouw H. vond het dan ook erg fijn dat ik haar kwam bezoeken. Meestal ging ik met haar een stukje buiten wandelen. Zij zat in de rolstoel en ik duwde haar. Ze vond het erg fijn om even een frisse neus te halen en een blokje om te gaan. Daarna hadden we meestal tijd over en gingen we gezellig samen een kopje koffie drinken bij haar en kletsen. Ik merkte dat ze het erg fijn vond dat er iemand was om haar verveling weg te halen. Ook had ze nauwelijks iemand waarmee ze naar buiten kon. Samen naar buiten gaan, vond ze dus ook erg fijn.

Mevrouw V. vond het ook altijd erg gezellig als ik haar kwam bezoeken. We hebben veel gepraat en buiten gewandeld. Zo gingen we bijvoorbeeld een keer naar de winkelstraat om wat dingetjes te kopen. Mevrouw V. vond het ook altijd leuk om aan de wekelijkse activiteiten mee te doen. Meestal als ik naar haar toe ging, kon ik haar vinden bij de activiteit. Ik ging er dan bijzitten en deed de spelletjes met haar mee. Ik heb bij mevrouw V. nooit gemerkt dat ze moeite had met verveling. Ze hield zichzelf wel bezig. Wel merkte ik dat ze het erg gezellig vond dat ik kwam. Ze vond het interessant om dingen over mijn leefwereld te weten te komen. Zo heb ik haar verteld over mijn vakantie en school. Ze vond dat erg leuk om te horen en verwonderde zich er echt over.

Beide bewoners hadden niet meer het beste geheugen. Af en toe als ik kwam en een tijdje niet was geweest, herkenden ze me niet meer en moest ik uitleggen wie ik was en wat ik kwam doen. Nadat ik dat had uitgelegd, herinnerden ze zich wel weer wie ik was.

Ik denk dat de zomervisites voor zowel mevrouw H. als mevrouw V. erg fijn waren. Het gaf ze iets gezellig. Ook vonden ze het erg interessant om zich in te leven in de wereld van jongeren. Voor mijzelf was dit ook een leuke, leerzame ervaring. Ik vond het erg gezellig met de bewoners en ik heb een goed idee gekregen over het leven van ouderen in een zorgtehuis.

Zomervisite is een initiatief van het Jo Visser fonds en Leyden Academy on Vitality and Ageing, en heeft als doel om jongeren op een laagdrempelige manier in contact met ouderen en hun woon- en leefwereld: door persoonlijk contact ontstaat waardering en kunnen beelden worden bijgesteld.

Deel dit artikel