INTERVIEW

Zomervisite-deelneemster Emma over haar ervaring bij Topaz Overrhyn in Leiden

Wat was je beeld over ouderen(zorg)?
In mijn hoofd had ik dit beeld van verzorgingstehuizen waar de zorg uiterst onder de maat was door de vele bezuinigingen van de afgelopen jaren en het grote tekort in de ouderenzorg.

In hoeverre heeft Zomervisite je beeld veranderd?
De uren dat ik in het verzorgingstehuis heb gewerkt, heeft mijn beeld over de ouderenzorg erg veranderd. Ik zag dat de mensen die hier werken met de beste zorg de ouderen verzorgen. Ik zag ook dat de zorg helemaal niet zo slecht was als ik dacht. Zo werden er iedere dag activiteiten georganiseerd voor de ouderen, kregen ze goed te eten en waren alle medewerkers ontzettend aardig.

Wat voor soort activiteiten heb je met ouderen ondernomen?
Ik hielp mee bij de activiteiten tijdens mijn zomervisite. Ik heb daarom heel veel verschillende activiteiten gedaan. Ik ben met dieren langs ouderen gegaan, ik heb gedanst, gezongen, gewandeld en spelletjes gespeeld met ouderen.

Hoe ben je begeleid door de zorgorganisatie?
Erg goed. Er werd mij van tevoren veel en duidelijke informatie gegeven over de ouderen en ook vertelden ze mij dat ik altijd met ze kon praten als ik het even moeilijk had of als ik niet goed wist hoe ik met bepaalde situaties binnen het verzorgingstehuis om moest gaan. Ze begrepen namelijk heel goed dat het af en toe best wel zwaar kan zijn. Dat was heel fijn om te horen! Daarnaast waren ze allemaal super aardig en behulpzaam.

Wat is jou het meeste opgevallen?
Ik werkte in een tehuis met demente ouderen en somatische ouderen. Ik vond het af en toe erg zwaar om met de demente ouderen te werken. De gesprekken die ik met enkele heb gevoerd, ontroerde met soms heel erg. Sommigen wisten namelijk echt niet meer wie ze waren en waren compleet van de wereld. Ik vond het weg zwaar om daar mee om te gaan.  Wat me verder opviel waren de blije gezichten van de ouderen tijdens de activiteiten die we deden. Daar genoot ik ontzettend van.

Wat heeft deze Zomervisite jou persoonlijk gebracht?
Ik ben meer gaan nadenken over het leven en dan voornamelijk hoe kostbaar het is. Daarnaast ben ik meer gaan genieten van de kleine dingen in het leven. Zomervisite heeft mij dus echt meer bewust gemaakt van alles wat ik doe en meemaak.

Heb je na Zomervisite interesse gekregen in vrijwilligerswerk/vakantiewerk in de zorg?
Absoluut! Na dit avontuur heb ik ook in overleg met het verzorgingstehuis, waar ik heb gewerkt, afgesproken om vaker als vrijwilliger te komen helpen op dagen dat ik beschikbaar ben. Ik heb namelijk ontzettend genoten van deze belevenis en zou dit graag willen voortzetten om zo nog meer blije gezichten bij de ouderen te bezorgen.

Zomervisite is een initiatief van het Jo Visser fonds en Leyden Academy on Vitality and Ageing, en heeft als doel om jongeren op een laagdrempelige manier in contact met ouderen en hun woon- en leefwereld: door persoonlijk contact ontstaat waardering en kunnen beelden worden bijgesteld.

Deel dit artikel