DOCUMENTAIRE TRUUS’ CHILDREN


Boodschap van hoop

Het Jo Visser fonds heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze documentaire, aangezien Truus Wijsmuller net als Jo Visser het verschil maakte voor vele anderen door goed te doen. Een boodschap van hoop die nog steeds actueel is.

Deze lange documentaire (90 minuten) gaat over de Nederlandse verzetsheldin Truus Wijsmuller. Door haar daadkrachtige optreden werden rond de 10.000 Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, en Polen op tijd in veiligheid gebracht, en konden zij mee aan boord van de zogenaamde Kindertransporten wegkomen naar Nederland en Engeland. Des te opmerkelijker is het dat – bijna veertig jaar na haar dood – nooit eerder een documentaire over ‘tante Truus’ – zoals ze door de kinderen die zij redde werd genoemd – is gemaakt. Hoe meer wij over haar te weten komen, hoe duidelijker het wordt dat zij minstens zo belangrijk en heldhaftig werk heeft gedaan als oorlogshelden als Oskar Schindler en Nicholas Winton. Het grote verschil is echter dat mevrouw Wijsmuller nauwelijks echte erkenning heeft gekregen voor haar werk, en maar bij heel weinig mensen in ons land en daarbuiten bekend is.

Meer (achtergrond)informatie en documentatie over dit project is beschikbaar via: het artikel in Het Parool, op de website Truus’ children en de facebookpagina Truus’children.

LET OP: de documentaire zal uitgezonden worden op NPO 2 op 3 mei 2020 om 20.20 uur. Meer details vindt u op de website.