PERSBERICHT

Met Kom op Visite-kar veilig op bezoek in verpleeghuis

Leiden/Rotterdam, 30 april 2020 – Op donderdagmiddag 30 april a.s. wordt de 1e Kom op Visite-kar uitgereikt aan verpleeghuis Laurens Stadzicht in Rotterdam. Om 15.30 uur zal Mark Janssen namens Stichting Jo Visser fonds deze kar overhandigen, zodat naasten voortaan hun geliefden veilig beschermd kunnen bezoeken in deze Corona-tijd. Verpleeghuis Laurens Stadzicht heeft de afgelopen week het prototype uitgetest en is heel enthousiast. Het Jo Visser fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd en stelt de eerste twee exemplaren kosteloos beschikbaar aan zorgorganisaties. Op vrijdag 1 mei a.s. om 16.00 uur wordt er ook een Kom op Visite-kar aangeboden aan het verpleeghuis Randerode in Apeldoorn op verzoek van het Jo Visser fonds.

Locatiemanager Anneke Lameijn: “Dit idee verlicht het lijden in deze eenzame tijden”

Betrokkenheid

Onderhoudsbedrijf Van Balen uit Maassluis heeft veel klanten in de ouderenzorg en zag welke schrijnende situaties er zijn in verpleeghuizen door de Corona-crisis. Zij vroegen zich af op welke manier zij ervoor konden zorgen dat naasten hun geliefden kunnen opzoeken zonder dat zij zichzelf en anderen besmetten. In hun vrije tijd ontwikkelden de vaklieden een kar die gebruikt kan worden in quarantaine-periodes; een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden (zie foto). Bezoekers  kunnen de bewoner zien en spreken en zelfs aanraken via zgn. ‘laboratoriumhanden’. Dit alles in een ruimte waar een stoel of rolstoel past met een veilige luchttoevoer/-afvoer. Meer info: www.visitekar.nl

Kom op Visite-kar
Bestuurslid Mark Janssen van het Jo Visser fonds (voormalig Vereniging Het Zonnehuis) hoorde van dit initiatief. ‘Ik ken het bedrijf Van Balen uit de tijd dat ik bestuurder was van het Zonnehuis Vlaardingen. Zij vroegen mij om advies en eens te komen kijken of het zou werken in de praktijk. Dat heb ik gedaan en ik vind het een prachtig idee in deze tijd waarin we moeten blijven nadenken over hoe we waardige zorg kunnen geven en elkaar kunnen blijven ontmoeten’.

Mark Janssen: “Kom op Visite-kar geeft ruimte aan waardevolle ontmoetingen”

Sinds 2018 is Mark Janssen lid van het bestuur van het Jo Visser fonds en lid van de Raad van Commissarissen van Leyden Academy. Gezamenlijk zetten zij zich in om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en vernieuwende projecten in de ouderenzorg. Recent is het platform Wij & Corona opgericht en dat heeft nu al meer dan 100 verhalen over hoe senioren deze uitzonderlijke tijd ervaren (zie www.wijencorona.nl). Het Jo Visser fonds steunt initiatieven die bijdragen aan waardevolle ontmoetingen tussen generaties. Het idee van de Kom op Visite-kar sluit hier naadloos op aan.


Noot voor de redactie

In geval van vragen kunt u contact opnemen met:

Danielle Swart van het Jo Visser fonds 06 52320768 / e-mail swart@jovisserfonds.nl

Moniek van de Wal van verpleeghuis Laurens Stadzicht, Overschiese Kleiweg 55, 3045 LJ Rotterdam/ 06 16799133

Nick van Balen van Onderhoudsbedrijf Van Balen 06 19910136 (foto’s) / www.visitekar.nl 

Kijk hier uitzending RTV Rijnmond: https://www.rijnmond.nl/nieuws/194957/Corona-kletskar-rijdt-je-door-het-afgesloten-verzorgingshuis-een-mini-pausmobiel

https://www.shownieuws.nl/rubrieken/sterren/2020/prachtig-moment-voor-patricia-paay-71-en-moeder-94/