PERSBERICHT

Met ‘Kom op Visite-kar’ veilig op bezoek in verpleeghuis

Apeldoorn, 1 mei 2020 – Op vrijdagmiddag 1 mei a.s. wordt de Kom op Visite-kar uitgereikt aan Zorggroep Apeldoorn en omstreken. Om 16.00 uur zal Mark Janssen bij verpleeghuis Randerode namens Stichting Jo Visser fonds deze kar overhandigen, zodat naasten voortaan hun geliefden veilig beschermd kunnen bezoeken in deze Corona-tijd. Wij hebben Paul Blokhuis vanuit zijn functie als Staatssecretaris van VWS en als betrokken inwoner van Apeldoorn ook bereid gevonden om hierbij aanwezig te zijn. Het Jo Visser fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd en stelt de eerste twee exemplaren kosteloos beschikbaar aan zorgorganisaties. Deze week is  er ook een Kom op Visite-kar aangeboden aan verpleeghuis Laurens Stadzicht in Rotterdam die het prototype heeft uitgetest.

Directeur Zorg Margje Mahler: “Dit prachtige initiatief helpt ons om op een hele praktische wijze contact mogelijk te maken voor onze kwetsbare cliënten met hun naasten”

Betrokkenheid

Onderhoudsbedrijf Van Balen uit Maassluis heeft veel klanten in de ouderenzorg en zag welke schrijnende situaties er zijn in verpleeghuizen door de Corona-crisis. Zij vroegen zich af op welke manier zij ervoor konden zorgen dat naasten hun geliefden kunnen opzoeken zonder dat zij zichzelf en anderen besmetten. In hun vrije tijd ontwikkelden de vaklieden een kar die gebruikt kan worden in quarantaine-periodes; een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden. Bezoekers  kunnen de bewoner zien en spreken en zelfs aanraken via zgn. ‘laboratoriumhanden’. Dit alles in een ruimte waar een stoel of rolstoel past met een veilige luchttoevoer/-afvoer. Meer informatie: http://www.visitekar.nl

Kom op Visite-kar
Bestuurslid Mark Janssen van het Jo Visser fonds (voormalig Vereniging Het Zonnehuis) hoorde van dit initiatief. ‘Ik ken het bedrijf Van Balen uit de tijd dat ik bestuurder was van het Zonnehuis Vlaardingen. Zij vroegen mij om advies en eens te komen kijken of het zou werken in de praktijk. Dat heb ik gedaan en ik vind het een prachtig idee in deze tijd waarin we moeten blijven nadenken over hoe we waardige zorg kunnen geven en elkaar kunnen blijven ontmoeten’.

Mark Janssen: “Kom op Visite-kar geeft ruimte aan waardevolle ontmoetingen”

Sinds 2018 is Mark Janssen lid van het bestuur van het Jo Visser fonds en lid van de Raad van Commissarissen van Leyden Academy. Gezamenlijk zetten zij zich in om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en vernieuwende projecten in de ouderenzorg. Recent is het platform Wij & Corona opgericht en dat heeft nu al meer dan 100 verhalen over hoe senioren deze uitzonderlijke tijd ervaren (zie www.wijencorona.nl). Het Jo Visser fonds steunt initiatieven die bijdragen aan waardevolle ontmoetingen tussen generaties. Het idee van de Kom op Visite-kar sluit hier naadloos op aan.


Noot voor de redactie

Wij nodigen u uit om aanwezig te zijn bij deze feestelijke overhandiging en hiervan verslag te doen.

In geval van vragen kunt u contact opnemen met:

Danielle Swart van het Jo Visser fonds 06 52320768 / e-mail swart@jovisserfonds.nl

Margje Mahler, Zorggroep Apeldoorn en omstreken/ 06 82301017

Bauke Muller, Communicatie Adviseur Zorggroep Apeldoorn en omstreken / 06-38080928

Nick van Balen van Onderhoudsbedrijf Van Balen 06 19910136 / www.visitekar.nl 

Kijk hier: https://www.destentor.nl/apeldoorn/zeer-emotioneel-na-zeven-weken-weer-op-bezoek-in-verpleeghuis-in-apeldoorn-dankzij-speciale-kar~ac7bb0a0/