Jo Visser award voor rolmodel jong en oud

Vandaag is op een besloten bijeenkomst van het platform Pleindoneren is de jaarlijkse Jo Visser award uitgereikt aan Kees Oosterling, bestuurslid en adviseur van Stichting JOW! uit Zwolle. Stichting JOW! staat voor Jong met Oud Welzijnsinitiatief en maakt ontmoetingen tussen jong en oud mogelijk. Het Jo Visser fonds reikt een wisselbokaal met een geldprijs van 5.000 euro uit aan mensen die zich op een positieve manier onderscheiden en bijdragen aan betere kennis en beeldvorming over (werken in de) ouderen(zorg). De andere genomineerde was Richard Jongetjes, talentverbinder van de gemeente Aalten, die jongeren stimuleert om met allerlei kleine acties contact te maken met oudere inwoners. Zijn motto is grenzeloos bewegen en creëren.

86-jarige rolmodel
Voorzitter Jenneke van Pijpen reikte de prijs uit aan een verraste Kees Oosterling die meegekomen was naar de uitreiking met oprichter Tom van Eijk van Stichting JOW! Kees is benoemd als ambassadeur en mag de geldprijs inzetten om via een app het matchen tussen jong en oud landelijk te promoten. Hij is als 86-jarige een rolmodel voor zijn omgeving: hij is tweedejaars student Toegepaste Gerontologie aan Hogeschool Windesheim en zit schouder aan schouder met de studenten in de collegebanken. Daarnaast is hij bezig met het schrijven van een boek over zijn leven en actief als adviseur voor Stichting JOW! Bij JOW! worden jonge vrijwilligers aan senioren gekoppeld voor één-op-één activiteiten (ook in zorginstellingen) en krijgen hiervoor een kleine vergoeding. Via speciale footprints kunnen jongeren hun vrijwilligerswerk nog leuker maken met het behalen van mijlpalen. Zij krijgen ook e-learning om hun kennis over de ouderenzorg te vergroten.

2.000 van de 22.817

Bij de uitreiking van de Award maakte Stichting JOW! kenbaar haar match-systeem beschikbaar te stellen aan alle zorginstellingen in Nederland. Dat is nodig, want de zorg kampt met een groot HR-probleem. Van de 22.817 mensen die zich aanmeldden via een platform van ActiZ om te komen helpen in de zorg gingen slechts zo’n 2.000 mensen daadwerkelijk aan de slag. Deze cijfers maakte de Commissie Werken in de Zorg (WiZ) onlangs bekend. De commissie stelt onder andere dat slecht ontwikkelde HR daaraan ten grondslag ligt en dat er veelal sprake is van ‘handwerk’ bij de werving en matching. Het systeem van JOW! lost deze problemen op, omdat tijdelijke medewerkers en vrijwilligers eenvoudig geworven én gematcht kunnen worden. ‘De werving  blijkt succesvol, maar het vervolg bij een zorginstelling gaat niet goed. Daar willen we met ons systeem bij helpen. In één werkweek lossen wij dit probleem grotendeels op,’ aldus Tom van Eijk.

Over de Jo Visser award
De Jo Visser award is bedoeld om het gedachtegoed van oprichtster Jo Visser te eren en is dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De wisselbokaal in de vorm van een pauw staat voor trots en waardigheid en gaat gepaard met een geldprijs van 5.000 euro. Hiermee kan de prijswinnaar een project ondersteunen dat bijdraagt aan betere kennis en beeldvorming over (werken in de) ouderenzorg. Met andere woorden: vaardig jong, waardig oud!

Benieuwd naar voorgaande prijswinnaars en mooie initiatieven om jong en oud te verbinden? Klik hier!