PODCAST TOEN & NU

Een podcast met bemoedigende verhalen van ouderen

Welkom op de pagina van TOEN & NU, een podcast over ouderen die door een ingrijpende gebeurtenis in hun leven de toekomst somber in zagen. Diezelfde gebeurtenis bracht hen echter een nieuwe koers met verrassende vergezichten. Hoe dan? Dat hoort u in deze podcast. TOEN & NU is gemaakt ter ere van JO VISSER, die 100 jaar geleden met haar brieven mensen moed in sprak als het leven tegenzat. Haar inspirerende gedachtegoed van toen herkent u in de verhalen van nu. TOEN & NU is gemaakt door UP! in Nederland in opdracht van het Jo Visser fonds in samenwerking met verschillende Zonnehuizen, waar het tot op de dag van vandaag draait om liefdevolle zorg.

Toelichting aflevering 1:
Mieke (78) vertelt, samen met theatermaker Jetty Mathurin, hoe haar leven een onverwachtse wending neemt als haar tweelingzus er niet meer is.

“Omdat Fem bestond, wist ik altijd dat zij er onvoorwaardelijk voor me was.”

Mieke (1942) uit Velp groeit op in de Zaanstreek in een gereformeerd gezin. Ze is een deel van een tweeling. Dat is vooral in haar kinderjaren soms lastig, want ze wordt altijd als de tweeling gezien, nooit als Mieke. Maar haar tweelingzus is tegelijkertijd ook de belangrijkste persoon in haar leven. Mieke wordt daar genadeloos mee geconfronteerd als haar zus plotseling overlijdt.

Toelichtend aflevering 2:
De wortels van Sjef van Bommel (1943) liggen in Tilburg. Alles en iedereen om het ondernemersgezin Van Bommel heen is katholiek en zo wordt Sjef ook opgevoed. Wanneer hij halverwege de 20 zijn grote liefde ontmoet veranderen zijn leven en de verhoudingen binnen het gezin compleet. Inmiddels is Sjef na een lang leven samen met zijn partner Thom sinds bijna 15 jaar alleen. In de tweede aflevering van TOEN & NU blikt Sjef terug op zijn levenslange, intense, maar ook deels verborgen relatie en de laatste jaren waarin zijn partner Thom leed aan dementie. Hij schreef er een boek over.

“Als iemand waar je helemaal gek op bent dreigt te verdwijnen – en dat zag ik gewoon gebeuren – dan wordt je er nóg gekker op. Zo werkte het bij mij.”

Op 78-jarige leeftijd begint Sjef zich wat ontspannener te voelen en beseft hij dat het de moeite waard is dat hij er nog is.

.

Toelichtend aflevering 3:
Coby van Eck (1928) is een echte Amsterdamse. Het is de stad waar ze opgroeit, waar ze trouwt en haar 2 kinderen krijgt. En waar ze leert knokken voor zichzelf en haar kinderen, als haar man overlijdt. Ze overtreft daarin haar eigen verwachtingen. Ook als blijkt dat ze opnieuw kan houden van een nieuwe liefde.

“Ome Cor, mogen we niet papa tegen je zeggen?”.  Tientallen jaren later schiet Coby (92) nog steeds vol. Cor, haar tweede man, was zo’n liefdevolle vader voor haar kinderen. Hij woonde tegenover haar. Op een dag belde hij aan.

Toelichting aflevering 4:
Aad van der Linden, geboren in 1947, leerde als kind dat je mee moet werken, in de kwekerij van zijn ouders bijvoorbeeld. Door het vroege overlijden van zijn vader heeft Aad weinig opleiding gehad. Aad klom desondanks gestaag op in een groot aannemersbedrijf. Belangrijke en pijnlijke gebeurtenissen passeerden zonder erbij stil te staan. Na zijn 70ste leerde Aad dat het meer dan de moeite waard kan zijn om te vertellen wat je op je hart hebt.

“Ja maar pap, zo kan jij niet verder. Daar moet je wat aan doen.” De dag die Aad (74) nog lang met zich meedraagt komt pas weer naar boven als zijn zoon erover begint.