100 jaar Jo Visser fonds

Dubbel jubileum voor Zonnehuis Doorn: ‘Zou nergens anders willen wonen’

DOORN – De Zonnehuizen bestaan vandaag precies honderd jaar. De verpleeghuizen zijn door mejuffrouw Jo Visser in het leven geroepen, die in 1921 zelf chronisch ziek was en daarom een verpleeghuis oprichtte. Destijds nog met giften en donaties, tot de staat het later overnam. In totaal zijn er zes Zonnehuizen in Nederland – één daarvan staat in Doorn.

En daar is het dubbel feest vandaag, want hier woont ook Annemiek Lanphen. Ze is 74 jaar oud en is daarmee degene die het langst van iedereen in het Zonnehuis woont – maar liefst veertig jaar geleden kwam ze hier al. “Ik ben als jonge vrouw van de trap gevallen en heb uiteindelijk een hersenbeschadiging opgelopen”, vertelt ze. “Na een paar jaar revalideren kwam ik hier terecht. En hier word ik goed verzorgd, ik zou nergens anders willen wonen, anders was ik al lang weg geweest.”

Haar harde lach gonst over het terrein. De regiomanager overhandigt haar een bos bloemen, binnen is er taart en koffie en bekijken ze oude foto’s van Annemiek en van het Zonnehuis. Een wandeling door de gangen maakt duidelijk dat het gebouw in Doorn ook al een tijdje meegaat. Regiomanager Michiel Moes: “Je ziet dat het oud is, aan de vloeren, de kozijnen, de plafonds. Veel is aan vernieuwing toe, dit is nog oud dna. Toch heeft ook het oude gebouw zo zijn charmes, er hebben toch al die 45 jaar heel veel mensen hier met plezier gewoond. We hebben veel mensen met dementie, met Korsakov, we moeten ons ook verder ontwikkelen wat dat betreft en daar is ons nieuwe pand helemaal op ingericht.”

Initiatiefnemer van Jord is Erik Brakké. “Bij Jord kunnen jonge mensen aan de slag die iets willen betekenen, ze kunnen er echt hun bijbaan van maken. Ze krijgen van ons een zesdaagse opleiding en dan geven zij de ouderen aandacht in het verzorgingshuis. We zijn hier nu net gestart in het Zonnehuis en je ziet dat de ouderen daar enorm veel plezier aan beleven. Er zijn veel meer eenzame ouderen dan we denken, volgens de GGD zijn dat er alleen al op de Utrechtse Heuvelrug zo’n drieduizend. En daar willen we iets aan doen.”

Terwijl Annemiek lekker buiten wordt rondgereden, gaan binnen de bloemen in de vaas. Straks als Annemiek terug is van de wandeling, zijn de gasten, de fotografen en de managers weer weg en keert de rust terug in Zonnehuis Doorn.Liefdevol danstraject met aandacht voor aanraking en intimiteit.

Bekijk hier de uitzending op RTV Utrecht (vanaf 6.25 minuut).