Jo Visser award voor 10e keer uitgereikt

Stimuleringsprijs voor Ester van der Geest met BROOS/lab

Tijdens de netwerkdag van Pleindoneren werd voor de 10e keer de Jo Visser award uitgereikt aan een ambassadeur Waardige zorg. Bedoeld om nieuwe projecten aan te jagen met een stimuleringsprijs van 5000 euro. Gepaard met een prachtig wisselbeeld in de vorm van een trotse pauw!

Ester van der Geest is de initiator van BROOS/lab dat staat voor samen leren aanraken en waarmee ze mensen in een verpleeghuis, hun naasten, zorgverleners en jongeren samenbrengt om te leren over en te experimenteren met liefde- en aandachtsvolle aanraking.

BROOS/lab wil een plek creëren voor troost, een ruimte voor zachtheid, waar je contact kunt maken met je eigen kwetsbaarheid en met die van een ander. Een plek waar ruimte is voor bemoedigende woorden, en nog meer voor gebaren, voor onuitgesproken troost, voor aanrakingen en liefkozingen.

Ester is in contact gekomen met het Jo Visser fonds via haar deelname aan het innovatieprogramma Leven Lang Leven waar zij het BROOS/lab heeft getest. Het afgelopen jaar heeft zij samen met Zonnehuisgroep Amstelland verkend op welke manier zij pilots kan ontwikkelen binnen de verpleeghuiszorg. Contact maken met je eigen kwetsbaarheid om die vervolgens te gebruiken om uit te reiken naar anderen die het moeilijk hebben. Dan wordt broosheid een bron van verbinding. Juist in het contact met broze ouderen kunnen we zachtheid ervaren in eindigheid en kunnen we schoonheid ontwaren in dat wat hapert.

Het Jo Visser fonds wil Ester met deze prijs belonen voor haar bijzondere visie op ouder worden en hoe de samenleving hierop in kan spelen. Want communicatie is zoveel meer dan woorden alleen. De verbinding met het gedachtengoed van Jo Visser in het omkijken naar de kwetsbare medemens is  evident. Ester staat daarmee aan de start van een prachtig initiatief wat het fonds graag wil stimuleren.