Dansen is niet alleen goed voor lijf en leden, maar zeker ook voor de geest. Dit geldt voor jong en oud. Toch domineren dansende jongeren de sociale media zoals TikTok en Instagram. Met ‘Danstalent’ willen Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds laten zien wat de oudere generatie in haar mars heeft. Ook zij hebben moves en kunnen jongeren stimuleren die na te doen.

Ouderen en hun favoriete danspas
In september en oktober 2021 zijn we op zoek gegaan naar ouderen die in een kort, simpel filmpje hun favoriete dans(pas) lieten zien. Dat kon variëren van salsa, ballet, moderne dans, wals en tango tot hiphop, rock & roll, rolstoeldans, line-dance en tapdance. Ook waren we benieuwd naar het verhaal erachter. Wat betekent juist die dans of beweging? Wat is de favoriete herinnering daarbij? Uit de inzendingen hebben we er enkele geselecteerd die vervolgens professioneel zijn gefilmd. In de dansvideo’s tonen de ouderen hun favoriete danspas en vertellen ze hun verhaal.

Jongeren uitdagen tot een dans-challenge
Van december 2021 tot en met april 2022 zullen we elke maand een nieuwe dansvideo posten, waarbij we jongeren uitgedagen om de moves van de oudere dansers na te doen. Onderaan deze pagina vindt u het eerste filmpje van de 76-jarige Annie uit Vught. Wilt u de video bekijken, delen of meedoen, bezoek dan ons TikTok- of Instagram-account (gebruik duet op TikTok of remix onze Instagram Reel en tag ons @ladanstalent, #danstalent en #leydenacademy). Met dit initiatief willen we ouderen in hun kracht zetten en de talenten van oud en jong samenbrengen. De video’s zullen de aftrap vormen van het symposium ‘De kracht van dans’, die we in mei 2022 hopen te organiseren. Meer informatie over dit symposium volgt in een later stadium.

Dansen geeft plezier en verbinding
Dansen is niet alleen goed voor de conditie, souplesse, houding en balans, maar het plezier en de verbinding is minstens zo belangrijk. Leyden Academy en Amsterdam UMC stelden dit vast in het recent afgeronde onderzoek naar de waarde van kunst in de zorg, met onder meer Dance Connects Community. Elke woensdagochtend zien we het positieve effect van dansen met eigen ogen in de collegezaal van Leyden Academy, die door DansPark wordt omgebouwd tot een dansvloer voor mensen met een chronische bewegingsbeperking, zoals Parkinson, MS of reuma.

Benieuwd naar de dansvideo’s? Klik dan op onderstaande links:

  • Clare is 67 jaar, kunstenares en danst met veel plezier in haar atelier.
  • Annie is 76 jaar, topfit en danst graag Zumba.

Heeft u vragen over Danstalent of wilt u meer informatie over het symposium? Neem dan contact op met Danielle Swart via swart@jovisserfonds.nl).