Project Description

Criteria voor de Jo Visser award

We reiken sinds 2012 jaarlijks deze prijs uit, met daarbij de uitnodiging om een jaar lang ambassadeur voor Waardige zorg te zijn. Onze criteria:

 • Het bestuur van het Jo Visser fonds nomineert kandidaten voor de Jo Visser award. Relaties vanuit het zakelijke netwerk van het Jo Visser fonds komen hiervoor in aanmerking.
 • De uiteindelijke prijswinnaars worden jaarlijks tijdens een evenement bekendgemaakt en gedurende een jaar benoemd tot ambassadeur Waardige zorg.
 • De nieuwe ambassadeur ontvangt het wisselbeeld. De Jo Visser award blijft eigendom van het Jo Visser fonds.
 • De daarbij horende geldprijs dient te worden besteed aan een (eigen) project dat bijdraagt aan het gedachtegoed van het Jo Visser fonds en heeft een publicitaire functie om (werken in de) ouderen(zorg) te promoten. De geldprijs wordt door de ambassadeur Waardige zorg uitgereikt tijdens een bijeenkomst van het Jo Visser fonds.

De awardwinnaars in vogelvlucht

 • Op 23 november 2020 werd de Jo Visser award door voorzitter Jenneke van Pijpen uitgereikt aan Kees Oosterling, bestuursadviseur van Stichting JOW! dat staat voor Jong met Oud Welzijnsinitiatief en zinvolle ontmoetingen tussen generaties mogelijk maakt. Met de geldprijs wil hij via een app meer jonge vrijwilligers aan senioren koppelen voor één-op-één activiteiten (ook in zorginstellingen).  Via speciale footprints kunnen jongeren hun vrijwilligerswerk nog leuker maken met het behalen van mijlpalen. Zij krijgen ook e-learning om hun kennis over de ouderenzorg te vergroten.
 • De Jo Visser award 2019 werd op 27 oktober uitgereikt aan Machteld van der Meij, programmaleider bij de Gruitpoort, voor het project Jonge Rotten. Jonge Rotten brengt werelden met elkaar in contact brengen zodat mensen van verschillende generaties van elkaar kunnen leren en wat voor elkaar kunnen betekenen. Meer weten over de uitreiking en de initiatieven van Jonge Rotten? Klik hier.
 • Mieke Hollander, initiatiefnemer en projectleider van ‘Radicale vernieuwing waarde-vol onderwijs’ ontving op woensdag 28 november 2018 tijdens het congres Een ‘Nieuwe Generatie Ouderenzorg’ in Nieuwegein de Jo Visser award. Samen met LOC Zeggenschap in Zorg leert Mieke jonge mensen wat ‘waarden’ zijn en hoe je kunt leren oog te hebben voor de waarde en waarden van anderen. Voor meer info: https://www.radicalevernieuwing.nl/themas/onderwijs/waardevolonderwijs/ 
 • Op 8 november 2017 is tijdens het laatste Zonnehuis-dinerdebat de Jo Visser award uitgereikt aan oud-bestuursleden Maarten den Ottolander en Trudie Siegerink voor hun jarenlange inzet met als resultaat de omzetting van Vereniging Het Zonnehuis naar het Jo Visser fonds! Zij mogen gezamenlijk een project aandragen waar ze de geldprijs aan willen besteden. Tijdens de Regiotour van het congres Nieuwe Generatie Ouderenzorg (NGOZ) is de cheque uitgereikt aan projectleider Margreet Melman van stichting Care&Culture voor het organiseren van muzikale koren met jong en oud tijdens de landelijke Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2018. De slotmanifestatie vindt plaats in de Stopera van Amsterdam met medewerking van het Nationaal Opera & Ballet gezelschap!
 • Tijdens het Zonnehuis-dinerdebat eind 2016 krijgt zorgondernemer Peter Hop de Jo Visser award voor zijn inspanningen om Stichting Zwementie op te zetten samen met de studenten van de Haagse Hogeschool: zwemmen met mensen met dementie door toekomstige zorgprofessionals. De geldprijs is eind mei uitgereikt aan de bedenkers van het creatieve concept van Verhalendiners uit Zoetermeer.
 • In 2015 ontvangt schrijfster Marjan Berk de Jo Visser award uit handen van haar voorganger. Zij ontvangt tijdens de ALV in 2016 ook de geldprijs voor haar tournee langs de Zonnehuizen met haar voorleesmiddagen. Een daverend succes!
 • Op 30 oktober 2014 reikt Anne-Mei The tijdens het jaarcongres het wisselbeeld en de geldprijs uit aan haar opvolger Frank Kodden. Hij is een rolmodel voor jonge mensen die een carrière ambiëren in de ouderenzorg. Hij was lid Raad van Bestuur van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht in Zwolle en sinds kort voorzitter Raad van Bestuur van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Steenwijk. Hij reikt tijdens de ALV in 2015 de geldprijs uit aan zorgorganisatie Talma-Haven in Urk voor het organiseren van een eigen Community-Koor met basiskinderen en bewoners door Stichting Care&Culture.
 • Tijdens het jaarcongres in 2013 reikt Martin Boekholdt de Jo Visser award uit aan zijn opvolger Anne-Mei The, professor Zorg en Dementie.  Trots en ontroerd neemt zij de Award in ontvangst.  Zij reikte op haar beurt tijdens de ALV de cheque uit aan jongereninitiatief Stichting Moio, maatschappelijk ondernemen in onderwijs. Zij hebben invulling gegeven aan de regionale Inspiratie- en Kennisdagen Levensles.
 • In 2012 ontvangt emeritus hoogleraar Martin Boekholdt tijdens zijn afscheidsoratie aan de VU, de Jo Visser award met bijbehorend wisselbeeld en geldprijs. Hij reikt tijdens de ALV in 2013 de cheque uit aan Stichting GetOud die ouderen(zorg) op een positieve manier te laten zien. Zij organiseren hiervoor een flitsende fotowedstrijd die tijdens het jaarcongres in 2013 wordt getoond. Zie hieronder de video van deze fotowedstrijd.

Ambassadeurs waardige zorg

JO VISSER AWARD

Zet jij je in voor waardige zorg voor kwetsbare ouderen, of werk je in een organisatie die dat doet? Wie weet win jij de Jo Visser award en de financiële bijdrage? Ding mee en stuur ons een mail.

Mail je bijdrage