BLOGARTIKEL OVER HENK NIES’ ERVARINGEN IN HET VERPLEEGHUIS

Hij heeft het zelf ervaren, vrijwillig. Hoogleraar Henk Nies, Raad van Bestuur van Vilans, liet zich enkele dagen opnemen in een verpleeghuis. Hij ondervond aan den lijve hoe het was om afhankelijk te zijn van het zorgpersoneel. ‘Dat je niet meer kunt zijn wie je was of wilt zijn, is een schrikbeeld.’ Het sterkte Nies in zijn overtuiging dat een waardig en betekenisvol leven kunnen leiden belangrijk is voor ouderen. Tijdens de regiotour Een nieuwe generatie ouderenzorg op 29 mei 2018 in Amsterdam spreekt hij daarover. Lees hier zijn verslag.

VOELEN WAT OUDER WORDEN IS

Hoe is het om ouder te worden en hoe geef je daar goed vorm aan? Al sinds mijn studie psychogerontologie – de psychologie van het ouder worden – houdt dit mij bezig. Ik heb veel over ouder worden gelezen en er met mensen over gepraat. Nu begin ik ook echt te voelen wat het is. Ik kom natuurlijk begrenzingen tegen, zowel lichamelijk (hardlopen, blessures, kwaaltjes) als geestelijk (namen herinneren, mij in een stad oriënteren) en sociaal (‘hoe lang moet jij nog’?). Gelukkig merk ik dat ik een aantal dingen beter kan en dat ik nog steeds leer. Ik begin eindelijk te begrijpen waar het in het leven om draait. Ook zie ik beter hoe mensen zijn. Dat is best prettig!

Iets voor anderen betekenen op mijn bucket list
Omgaan met eindigheid is de kern van ouder worden. In het eerste deel van het leven werk je naar je top toe. Je telt de jaren die je achter je hebt. En dan kantelt het. Je kijkt vooruit naar de tijd die je nog voor de boeg denkt te hebben. Die moet je zo goed mogelijk benutten: doen wat er écht toe doet. Mijn bucket list neemt snel af. Het meeste is niet zo belangrijk, merk ik. Het gaat er mij vooral om van betekenis te zijn voor anderen, in het bijzonder mijn naasten. Dat mijn kwaliteiten tot hun recht komen.

Het beste uit mijzelf halen
Van betekenis zijn is ook mijn drijfveer in mijn werk. Het is immers ook de kern voor mensen die langdurend op zorg zijn aangewezen. Sinds kort ben ik aan het uitzoeken hoe ik in de laatste 5 jaar van mijn loopbaan het beste uit mijzelf kan halen. We weten veel van de weg naar de top, maar die naar de finish kennen we niet goed. Een uitdaging voor mijzelf, maar ook voor de samenleving.

Henk Nies
Contactgegevens

Dit redactioneel is in februari 2018 gepubliceerd in de Volkskrant-bijlage ‘Nederland wordt ouder’. Download deze onafhankelijke bijlage van Pulse Media Group.