ONDERWIJSVERNIEUWING

Bijzondere leerstoel

Henk Nies, bestuursvoorzitter van Vilans, is op 21 december 2011 benoemd als bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg. De leerstoel richt zich op het management van zorgprocessen en op netwerken. De afdeling Organisatiewetenschappen van de VU en het onderzoeksinstituut Work, Care and Welfare onderzoeken hoe ouderen de zorg gebruiken en hoe ouderen die zelf geven.
Lees hier meer.

De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van het Jo Visser fonds, Vrije Universiteit Amsterdam en Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg. Henk Nies neemt in 2024 afscheid in verband met zijn pensioengerechtigde leeftijd. De leerstoel zal voortgezet worden door kenniscentrum Vilans.

Bijzonder lectoraat

Ruth Pel-Littel is per 1 mei 2023 benoemd tot bijzonder lector ‘Samen beslissen met ouderen met complexe zorgvragen’. Het lectoraat is tot stand gekomen in samenwerking met de HAN University of Applied Sciences en Vilans, met support van het Jo Visser fonds. Dit fonds richt zich op waardig ouder worden. Pel-Littel is ook als onderzoeker verbonden aan kennisinstituut Vilans.

“We zetten in Nederland hele mooie stappen op het gebied van samen beslissen met ouderen,’’ zegt Ruth Pel-Littel. ‘’De benoeming als bijzonder lector maakt het mogelijk om dit ook onderzoeksmatig nog beter te onderbouwen. De wijkverpleging wordt een steeds belangrijkere partner voor ouderen als het gaat om samen beslissen: belangrijk om dat in de beroepspraktijk en in de opleiding verder te professionaliseren.” Lees hier meer.