ONZE PARTNER

Jo Visser fonds en Leyden Academy zetten samenwerking voort

Op 24 mei 2023 hebben Jenneke van Pijpen, voorzitter van het Jo Visser fonds, en Tineke Abma, directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing, de samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar verlengd. Sinds juni 2012 werken de partners aan gezamenlijke (onderzoeks)projecten gericht op beter onderwijs voor (toekomstige) zorgprofessionals, het verbeteren van de beeldvorming van de ouderenzorg en het bevorderen van intergenerationele ontmoetingen. Het Jo Visser fonds steunt op deze manier extra verdiepend onderzoek in de praktijk.

Inspirerende initiatieven
De afgelopen tien jaar zijn met behulp van onze steun heel wat vernieuwende initiatieven tot stand gekomen waar we ontzettend trots op zijn, waaronder Levenles voor betere ouderenzorg, beweegprogramma 
Huidhonger en de videoreeks Liefdevolle zorg. Een ander mooi initiatief dat iedere zomer plaatsvindt, is Zomervisite waarin jongeren op een laagdrempelige manier met ouderen en hun woon- en leefwereld in contact komen. “Ik ging altijd met een enorme glimlach weg en kwam blijer thuis na Zomervisite.”, aldus deelnemer André (16 jaar). In het najaar van 2021 hebben we Danstalent gelanceerd, waarin ouderen hun favoriete dans tonen en hun persoonlijke verhaal daarbij vertellen. De dansvideo’s zijn een aanloop naar een tweetal workshops, een research seminar en een symposium, welke op 20 en 21 juni in Leiden plaatsvinden en in het teken van de kracht van dans staan. Ook het vermelden waard is het podcastplatform De Luistermap, dat in februari 2022 met medewerking van ouderenplatform UP! het licht zag. Podcasts worden steeds populairder. Toch is minder dan één op de vijf luisteraars ouder dan vijftig. Op het platform zijn verhalen samengebracht die er toe doen als je ouder wordt. Zo vindt luisteraar Anne (84 jaar) het een goed en leuk initiatief: “Door de prachtige verhalen ben je even in een hele andere wereld”.

Jo Visser fonds en Leyden Academy
Vanuit haar motto ‘Vaardig jong, waardig oud’ zet het Jo Visser fonds zich in voor waardige zorg voor kwetsbare oudere mensen die permanent afhankelijk zijn van intensieve zorg. Waarden als solidariteit, zingeving en gemeenschapsvorming zijn hierbij leidend. Leyden Academy en het Jo Visser fonds willen, met andere samenwerkingspartners, bijdragen aan een leeftijdsvriendelijke samenleving waarin de kwaliteiten van jong en oud op waarde worden geschat en mensen zich tot op hoge leeftijd uitgenodigd voelen om mee te doen. Waar kwaliteit van leven en eigen regie leidende principes zijn in de zorg, en waar de leefomgeving mensen verleidt tot gezonde en sociale keuzes.